Plaatbewerker/plaatslager

De opleidingsfase bereidt de leerlingen voor op 2 kwalificaties, zij kunnen later kiezen voor de kwalificatie "plaatbewerker" (lasser) of de kwalificatie “plaatslager” (carrosserie-autohulp).

De doelstellingen zijn duidelijk omschreven per leerjaar en beogen het juist meten, aftekenen, vijlen, boren, zagen, autogeen lassen, elektrode lassen,... Gedurende enkele uren per week past men bovenstaande technieken toe op dunne plaat als voorbereiding op carrosserie - autohulp.

Ook worden enkele uren per week fietstechnieken gegeven, zodat de leerlingen leren hun eigen fiets te onderhouden.

Tijdens "de kwalificatiefase plaatbewerker" worden de basistechnieken verder uitgediept en aangevuld met o.a. het plasmasnijden, TIG-lassen, het gebruik van een hydraulische plaatschaar en de zetbank. Sommige leerlingen komen tot eenvoudig draai- en freeswerk. Waar mogelijk worden aangepaste opdrachten (serielaswerk) uit de nijverheid in het programma geplaatst.

Tijdens "de kwalificatiefase plaatslager", oefenen de leerlingen met het demonteren, monteren, lassen, uitdeuken, plamuren en gronderen van koetswerkdelen.

De lessen auto-onderhoud beperken zich tot het monteren van banden, remmen en uitlaat, herstellen van de verlichting, de ophanging en wieluitlijning.

Ook een grote smering en het klaar maken van een voertuig voor de keuring komen hier aan bod.

Na de "kwalificatiefase" kunnen de leerlingen instappen in een jaar A.B.O. (Alternerende Beroepsopleiding) of integratiefase.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.