Tuinbouwarbeider

In de opleidingsfase maken de leerlingen kennis met de aanleg en het onderhoud van klinkerpaden en groenelementen. Zo maken ze kennis met de verschillende teelten: groenteteelt, sierboomteelt, fruitteelt en bloementeelt. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de basistechnieken: spitten, schoffelen, harken, zaaien, verspenen, stekken, uitplanten, gieten, fruit plukken en sorteren en het algemeen tuinonderhoud.

De leerlingen leren omgaan met het elementaire tuingereedschap en afhankelijk van het leerjaar wordt ook kennis gemaakt met de verschillende tuinmachines. Ook het besturen van de tractor wordt geoefend.

Bij gelegenheid van Allerheiligen, Kerstmis, Valentijn, Pasen of Moederdag worden de eerste begrippen van bloemsierkunst aangeleerd.

In de kwalificatiefase worden de basistechnieken verder ingeoefend, ook de fijnere technieken zoals het snoeien van sierstruiken en fruitbomen, het op- en aanbinden van fruitbomen, bestrijdingstechnieken en het aanleggen en onderhoud van siertuinen komen ruim aan bod. Hiervoor is een pracht van een oefentuin aangelegd.Naargelang hun mogelijkheden leren de leerlingen omgaan met grotere machines: de grasmaaier, de heggeschaar, de houthakselaar, de spuitmachines, de bosmaaier en de kettingzaag.

Ook de bloemsierkunst komt hier nog ruim aan bod. Elk jaar op de laatste zaterdag van april organiseert de school een open-serre-dag waarbij de door de leerlingen opgekweekte planten aan het grote publiek worden verkocht.

De leerlingen krijgen de kans om deel te nemen aan de examens voor veiligheid (VCA) en voor hun rijbewijs B.

Na de kwalificatiefase kunnen de leerlingen instappen in een jaar ABO (alternerende beroepsopleiding) of integratiefase waar ze klaargemaakt worden voor de arbeidsmarkt.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.